Η Σκουριά δεν πεθαίνει ποτέ (του Γεράσιμου Δώσσα)

Ξαναέρχεται το θέμα για την Σιδηροδρομική Σύνδεση Θεσσαλίας Ηπείρου.

Πάλι η ίδια μελέτη χάραξης μέσω Μετσόβου . Καμία ανησυχία. Κανένας προβληματισμός. Τραβάνε γραμμές στον χάρτη και νομίζουν ότι έτσι είναι και στο έδαφος.

Υπάρχουν τα προηγούμενα της Εγνατίας Οδού που αναγκαστικά πέρασε από την περιοχή του Μετσόβου και ήταν άθλος λόγω των γεωτεχνικών προβλημάτων και περιβαλλοντικών για τα οποία ξοδεύτηκε πολύ χρήμα και χρόνος καθώς και το προηγούμενο του Οδικού Αξονα Ε65 που ξανά επιχειρήθηκε να ακολουθήσει την χάραξη της Παλαιάς Εθνικής από την Κατάρα αλλά ευτυχώς μετά από πολλές παλινωδίες επιλέχτηκε η χάραξη που κατασκευάζεται και συναντά την Εγνατία στο Κηπουρειό.

Υπάρχει ένα Τοτέμ στην περιοχή.Το Μέτσοβο. Όλα πρέπει να περάσουν από εκεί. Χωρίς να υπολογίζεται το κόστος χωρίς να υπολογίζεται το περιβάλλον χωρίς να υπολογίζονται τα γεωτεχνικά προβλήματα που όλα αυτά καταλήγουν να δημιουργούν προβληματικά έργα και στην κατασκευή και στην λειτουργία τους.

Και μένουν έργα ημιτελή κακοκατασκευασμένα και διαρκούν δεκαετίες Στην προτεινόμενη χάραξη πέραν των τεράστιων τεχνικών προβλημάτων προβλέπεται σήραγγα 12,5 χιλιόμετρων στα χειρότερα εδάφη της Πίνδου. Για να περάσει από το Μέτσοβο.!!!!

Έχω επανειλημμένα γράψει για το θέμα και έχω προτείνει ότι η μονή εφικτή χάραξη είναι Καλαμπάκα Γρεβενά Δοτσικό Κόνιτσα. Και περιβαλλοντικά και τεχνικά και σε κόστος και σε χρόνο η πλέον εφικτή και εξυπηρετεί μια περιοχή που είναι θεωρητικά “εκτός συγκοινωνιακού χάρτη”.

Αυτή η χάραξη δίνει την δυνατότητα επέκτασης της γραμμής προς Καστοριά και μετά Αλβανία καθώς και από Καλπάκι Αλβανία καθώς επίσης και είναι συνέχεια του Άξονα Μοναστήρι Φλώρινα Κοζάνη Γρεβενά Καλαμπάκα και σύνδεση με τον Σιδηροδρομικό Άξονα προς Αθήνα.

Επιτέλους! το Μέτσοβο είναι προικισμένο από μόνο του, Η πρόσβαση σε αυτό πλέον με την Εγνατία είναι εύκολη και ασφαλής. Οτιδήποτε επιπλέον θα επιβαρύνει την περιοχή με έργο προβληματικό χρονοβόρο και κοστοβόρο.

Όλοι οι φορείς και κυρίως οι ενδιαφερόμενες Περιφέρειες πρέπει να κινηθούν έτσι ώστε να μελετηθεί και μελλοντικά κατασκευαστεί ο Άξονας Καλαμπάκα Γρεβενά Κόνιτσα Γιάννενα και σύνδεση με Καστοριά και σύνδεση με Κοζάνη.

In this article

Join the Conversation