Κλιμακώνουν οι αγρότες μετά την «πόρτα» του Μαξίμου, πολύωρα μπλόκα και τρακτέρ στο… Σύνταγμα

Αύριο αποφασίζουν οι αγρότες για τον πανελλαδικό κλοιό κινητοποιήσεων – Πορείες και συμβολικοί αποκλεισμοί σήμερα Δευτέρα σε Φλώρινα, Σέρρες, Εύβοια, Αταλάντη, Τρίκαλα και Χαλκιδική είναι μόνο η αρχή… προειδοποιούν

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες, απειλώντας πλέον με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και τρακτέρ μέχρι και… στο Σύνταγμα.

Σημειώνεται πως για αύριο είναι προγραμματισμένη η πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα στις 12:00: Εκεί θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα – με δεδομένο πως, όπως τονίζουν οι αγρότες, δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Όπως εικάζεται η αυριανή απόφαση θα κινηθεί αναμέσα στις εξής δύο προτάσεις: τους πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και την κάθοδο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας.

«Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συσκέψεις νωρίτερα σήμερα το απόγευμα – τόσο στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, στη Λάρισα, όσο και στο μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα – οι αγρότες αποφάσισαν να εισηγηθούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θεωρώντας ότι όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετά.

Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αύριο θα πέσουν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις για τη μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το απόγευμα, προκλήθηκε ένταση στην Καρδίτσα, όταν αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να βγάλουν τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, ωστόσο οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν. Σε αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου – Ιωαννίνων προέβησαν, παράλληλα, και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, σε συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων και μπλόκων σε Αίγιο και Αγρίνιο. Από την πλευρά τους, και οι αγρότες της Αιγιάλειας εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και μαζί τα μπλόκα τους, επιδιώκοντας να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν από την κυβέρνηση για να επιβιώσουν.

Ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα
Μετά το «μπλόκο» της ΕΛΑΣ στην μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, περίπου 40 τρακτέρ απέκλεισαν τον δρόμο στο ύψος του Λακκώματος.

Στον κόμβο των Μουδανιών παραμένουν 120 τρακτέρ, μετά την επίδοση του ψηφίσματός τους στον υφυπουργό… Ενώ, αποφασίστηκε η ενίσχυση στα ήδη υπάρχοντα μπλόκα της Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Μαλγάρων

Τρακτέρ κατέβηκαν και προς τη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν μέρος στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη που θα ληφθούν αποφάσεις για την συνέχιση των δράσεών τους, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου να υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να τους μοιράσει ψίχουλα».

Πορεία με τρακτέρ πραγματοποίησαν μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία οι αγρότες της Φλώρινας. Μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης.

Oι αγρότες του Νομού Σερρών έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, για διάστημα 15 – 20 λεπτών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ενώ, οι αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας – Στρυμονικού.

Νέο αγροτικό μπλόκο στήθηκε και στην Ερμίτσα από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης. «Λογικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις έως την Τρίτη», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου, Βασίλης Τσέλιος. Ενώ, σήμερα αγρότες της Μεσσηνίας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας.

ΠΗΓΗ dnews.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

In this article

Join the Conversation