«Καλλιόπη Βέττα: Ο βιώσιμος τουρισμός σε μια σχέση θετικής αλληλεπίδρασης με το πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον κάθε προορισμού»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε ως ομιλήτρια στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμη (16 & 17 Οκτωβρίου) σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό, με τίτλο: “Experiential Tourism, Sustainable Tourism. Aiming at a Mediterranean Network of Territories, Communities, Enterprises, Research” και στο οποίο συμμετείχαν φορείς, επιστήμονες και ειδικοί από πολλές χώρες της Μεσογείου ενώ από την Ελλάδα μίλησαν, επίσης, οι κκ. Ευάγγελος Κυριακού και Βασίλης Σιωμάδης.

Η κ. Βέττα κατά την τοποθέτησή της μίλησε για τη σημασία του αειφόρου τουρισμού και για την ανάγκη χάραξης πολιτικών με ολιστική προσέγγιση στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον κάθε προορισμού, οι οποίες θα συνδιαμορφώνονται και θα προωθούνται μέσω τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων.

Σε βασικά σημεία της ομιλίας της η κ. Βέττα ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ο αειφόρος τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος στην παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία, εστιάζοντας στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού σε πολιτιστικά, φυσικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα οφέλη.

Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή της Μεσογείου, μια ποικιλόμορφη και πολιτιστικά πλούσια περιοχή που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Για να εκτιμήσει κανείς πραγματικά τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού, πρέπει πρώτα να κατανοήσει πώς αλληλεπιδρά με το πολιτιστικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια της συμπληρωματικότητας.

Τουρισμός λοιπόν είναι ο Προορισμός με την τοπική ανθρώπινη κοινότητά του, η οποία πρέπει να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής και τα οφέλη από την τουριστική διεργασία.

Οι τοπικές αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανάγκη να έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο ως βασικοί εκπρόσωποι του προορισμού.

Χρειάζονται πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής και της περιφερειακής ταυτότητας προκειμένου οι εμπειρίες των επισκεπτών να είναι μοναδικές, διακριτές και αξιομνημόνευτες.

Η δημιουργία ενός μεσογειακού δικτύου περιοχών, κοινοτήτων και προορισμών είναι το κλειδί για την προώθηση της συνεργασίας και τη διασφάλιση ότι ο βιώσιμος τουρισμός θα συνεχίσει να ευδοκιμεί σε αυτήν την όμορφη και πολιτιστικά πλούσια περιοχή.

Υιοθετώντας αυτές τις αρχές, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Μεσόγειος θα παραμείνει ένας ζωντανός και πολύτιμος προορισμός για τις επόμενες γενιές.”

In this article

Join the Conversation