Τσοτύλι:Επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Μ. Φ. Α.

Αγαπητοί φίλοι της Μ. Φ. Α.

Στις 16 Αυγούστου 2022, ημέρα Τρίτη, όπως είχε προαγγελθεί και είχατε ενημερωθεί σχετικώς, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση, στην Κωνσταντινούπολη, της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους ο σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος (Γιαννουσάς), ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς), ως κύριος ομιλητή της εκδήλωσης, οι βουλευτές του νομού Κοζάνης κ. κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Γεώργιος Αμανατίδης, ο βουλευτής του Νομού Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Περιφεριάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος του Δήμου Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Ζιμπιλίδης και ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Μαγιάγκας του Δήμου Βοΐου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοιτησάντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή κ. Αλέξανδρος Μπακαΐμης, μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Θωμά Γκατσώνη, ο Πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου κ. Νικόλαος Κατσαούνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και
Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου κ. Σέμος και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό του Μουσείου Τσοτυλίου της Μ. Φ. Α., τον οποίον τέλεσε ο σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος με την συμμετοχή ιερέων. Εξέχουσα θέση στο Μουσείο κατέχει το τέμπλο (βλ. σχετική φωτογραφία), το οποίο υπήρχε παλαιότερα σε χώρο του Οικοτροφείου του Γυμνασίου και εκκλησιάζονταν οι μαθητές.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις προτομές των ιδρυτών της Μ. Φ. Α. και η εκδήλωση για τους χαιρετισμούς και την ομιλία μεταφέρθηκε στον παρακείμενο υπαίθριο χώρο. Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος του Δήμου Βοΐου κ. Χρήστος Ζευκλής, ο Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου κ. Νικόλαος Κατσαούνης και ο Πρόεδρος της Μ. Φ. Α. κ. Νικόλαος Βαλκάνος.

Με το πέρας του χαιρετισμού του προέδρου της Μ. Φ. Α., λόγω αιφνίδιας μεταβολής του καιρού και έναρξης βροχόπτωσης η εκδήλωση συνεχίσθηκε στο εσωτερικό του παλαιού Γυμνασίου-Οικοτροφείου, στην αίθουσα Συμβουλίου.

Εκεί, ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος μίλησε με θέμα:

«Ισχύουν τα οράματα Παιδείας των 150 χρόνων της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος στο παρόν και το μέλλον; (Οραματισμοί και προοπτικές)».

Η εμπνευσμένη ομιλία του έγινε αφορμή να τεθούν διάφορα ερωτήματα για το μέλλον της ίδιας της Μ. Φ. Α., αλλά και όλων των πολιτιστικών Σωματείων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και προτάσεις για την ανάληψη και άλλων δράσεων στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Μ. Φ. Α. κ. Βαλκάνος πρότεινε όπως, το εκδηλωθέν μεγάλο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος εκ μέρους του περιφερειάρχη, του δημάρχου, των παρισταμένων βουλευτών, του διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου, του σεβ. μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης και των εκπροσώπων πολιτιστικών Σωματείων μη μείνει στην αίθουσα, αλλά να αναληφθεί μια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους όλων των φορέων. Υπήρξε συμφωνία και υπόσχεση, εκ μέρους όλων, άμεσης σύγκλισης μιας τέτοιας συνάντησης.
Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών, εκ μέρους της Μ. Φ. Α., στον σημερινό δήμαρχο Βοΐου κ. Ζευκλή, στον προηγούμενο δήμαρχο Βοΐου κ. Λαμπρόπουλο για την αμέριστη συμπαράστασή τους στο έργο της Μ. Φ. Α. στο Τσοτύλι, και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Τσοτυλίου για τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του και για την προσφορά του στην Παιδεία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του σεβ. μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, οποίος τόνισε την ωφέλεια που αποκόμισαν οι παρευρισκόμενοι από την εκδήλωση και εξέφρασε την ευχή του, όπως του χρόνου γίνει απολογισμός των έργων.

Η Μ. Φ. Α., διά του παρόντος, εκφράζει δημοσίως τις θερμές ευχαριστίες της στον αιδεσιμολογιώτατο παπα-Κώστα Βασιλειάδη, εφημέριο του Ιερού Ναού της Παναγίας, στη Χρυσαυγή Βοΐου, καθώς και άλλων Ι. Ναών, ο οποίος αφιλοκερδώς μαγνητοσκόπησε ολόκληρη την εκδήλωση και, στη συνέχεια, την ανήρτησε στο διαδίκτυο. Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

Tovoion Tv – Τσοτύλι Βοΐου: Εγκαίνια του Μουσείου Τσοτυλίου της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας 16/8/2022

Tovoion Tv – Tσοτύλι Βοΐου: 150 Χρόνια Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Ομιλίες: Μέρος Α΄ 16/8/2022

Tovoion Tv – Tσοτύλι Βοΐου: 150 Χρόνια Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Ομιλίες: Μέρος B΄ 16/8/2022

ΒΙΝΤΕΟ Tovoion Tv

In this article

Join the Conversation