Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Ομιλία της Παρασκευής Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

«• Όταν εμμένεις σε κάποια θέματα όπως «να μην γίνουν μεγάλα έργα γιατί θα τα πάρει ένας μεγάλος επιχειρηματίας και θα κερδίσει», καταστρέφουμε και καταδικάζουμε δεκάδες πολίτες, δεκάδες επιχειρηματίες, εργαζόμενους που θα δουλέψουν σε αυτά τα έργα και θα συμμετέχουν στις επενδύσεις και θα έχουν δουλειά και θα φέρουν την ανάπτυξη στο τόπο μας.

• Ναι, γνωρίζουμε ότι υπάρχει δύσκολη κατάσταση τώρα με την κακοκαιρία και γι’ αυτό διορθώνουμε όσα λάθη έγιναν, συμπληρώνουμε ό,τι άλλο απαιτείται, έτσι ώστε την επόμενη φορά να μην υπάρξουν ξανά δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά κοιτάζουμε τον άνθρωπο και το καλό του τόπου μας»

Κύριοι Υπουργοί,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

συζητάμε σήμερα την πρόταση μομφής που γίνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μία περίοδο που εξελίσσεται η πανδημία, σε μία περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά οικονομικά ζητήματα στο πλαίσιο των ανατιμήσεων, σε μία περίοδο όπου υπάρχει κακοκαιρία, δυσμενείς συνθήκες και πρέπει ιδίως σε κάποιες περιοχές να υπάρξει συστράτευση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες.

→ Οι πολίτες έχουν όντως αυτή τη στιγμή ενοχληθεί, έχουν προβληματιστεί και έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αν ειλικρινώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση νοιαζόταν τους πολίτες, θα έπρεπε να δώσει λύσεις, προτάσεις και εισηγήσεις προς την κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών. Αντίθετα, έρχεται με μία πρόταση μομφής αποπροσανατολίζοντας την κατεύθυνση που πρέπει να οδηγηθούμε, λες και οι πολίτες σήμερα, που όντως έχουνε ζητήματα, χρειάζονται αυτή τη συζήτηση της πρότασης μομφής με πιθανή εκλογική διαδικασία.

Αν και όλοι ξέρουν ότι δεν θα οδηγηθούν εκεί τα πράγματα, απλώς θα επαναλάβουμε στο 90% συζητήσεις που πολλές φορές έχουμε κάνει εδώ μέσα και απλώς θα πούμε και κάποια πρόσθετα στοιχεία.

Βέβαια, αν το δει από άλλη οπτική γωνία κανείς, θα πει ότι δεν είναι αντιπολιτευτική στάση, διότι πιάνει τρία επιμέρους ζητήματα, όπως το αναλύει στην πρόταση μομφής, τα οποία είναι μεγάλα προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας, τα συναντούμε σε όλο τον κόσμο.

Και θα σκεφτεί κάποιος: «Δεν υπάρχει τίποτε τρωτό σε αυτήν την Κυβέρνηση; Δεν έχουν γίνει λάθη στη διακυβέρνηση ώστε να γίνει μομφή ή συζήτηση ή αυστηρή κριτική και πιάνει η αντιπολίτευση θέματα πανδημίας, θέματα ανατιμήσεων, που απασχολούν το σύνολο του κόσμου;».

Θα πει βέβαια κάποιος ότι «ναι, είναι παγκόσμια, είναι σε όλη την Ευρώπη, αλλά εμείς εξετάζουμε τον τρόπο της διαχείρισης».

Αλλά και εδώ τα γεγονότα και τα νούμερα δίνουν τις απαντήσεις.

→ Στο θέμα της πανδημίας πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, που δεν χρειάζονται. Τρία είναι τα επίπεδα που πρέπει να συζητηθούν.

• Πρώτον, η πανδημία χρειάζεται υγειονομικό σύστημα, χρειάζεται ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει αυτά τα κρεβάτια, είχε έναν συγκεκριμένο αριθμό και χωρίς πανδημία είχαμε ελλείψεις.

Η σημερινή Κυβέρνηση έχει τριπλασιάσει τα κρεβάτια ΜΕΘ, έχει προσλάβει επικουρικούς και μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές και ανταποκρίθηκε σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση.

• Το δεύτερο που απαιτείται είναι η διαδικασία του εμβολιασμού, που απεδείχθη ότι είναι το όπλο προστασίας. Ήθελε μια οργάνωση, η οποία έγινε αποδεδειγμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενημερώθηκαν οι πολίτες, υπήρξαν τα εμβολιαστικά κέντρα και προχώρησε η διαδικασία.

• Και το τελευταίο, κρίνεται μία διαχείριση εκ του αποτελέσματος. Οι άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν, οι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους αναλογικά με όλη την Ευρώπη είναι σε τέτοιο επίπεδο που το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η διαχείριση έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν πιάσουμε τώρα επιμέρους τα ζητήματα, είμαστε σε αποπροσανατολισμό και σε λάθος κατεύθυνση.

→ Το δεύτερο ζήτημα το οποίο προβληματίζει και τίθεται προς συζήτηση είναι

οι ανατιμήσεις, η ακρίβεια και τα οικονομικά προβλήματα. Και εδώ πάλι είναι λάθος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και βέβαια άλλων κομμάτων, που, όπως προέκυψε από την κουβέντα, στηρίζουν αυτήν την πρόταση.

Διότι στα θέματα της οικονομίας έχει κάνει πάρα πολλά βήματα η σημερινή Κυβέρνηση και έχει βοηθήσει σε όλους τους τομείς τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, και

• από τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, αλλά και

• από την οικονομική κρίση που προέκυψε λόγω της πανδημίας.

Αυτά σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν έχει να πει κάτι που έχει κάνει σε κάθε ένα από αυτά τα μέτρα που στήριξαν τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, παρά μόνον τη σταθερή απάντηση μετά από όλα όσα λέει:

«Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε από όλα αυτά, γιατί είχαμε μνημόνια».

Δεν είναι έτσι. Τα μνημόνια ήταν απαγορευτικά σε ορισμένους τομείς.

• Αυτά, όμως, που ζούμε σήμερα σε συνδυασμό με την πανδημία είναι ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια και ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα πράγματα για να βρουν δικαιολογίες, παρά αγωνίστηκαν, πάλεψαν, βρήκαν προτάσεις και στάθηκαν δίπλα στους πολίτες και στήριξαν τους εργαζόμενους και καταπολέμησαν την ανεργία.

→ Γιατί όσο και αν βοηθήσεις τον πολίτη με μια επιδότηση για να πληρώσει το ρεύμα ή για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα, όταν δεν έχει δουλειά ή όταν δουλεύει ένα μέλος της οικογένειας ή κανένα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

• Γι’ αυτό η Κυβέρνηση έδωσε έμφαση στο θέμα των εργαζομένων και τους διασφάλισε με την αναστολή εργασιών καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας και βρίσκεται δίπλα.

• Και πάλι στις αρχές του ‘22 αυξάνει τον κατώτατο μισθό με στόχο να τον ανεβάσει τους επόμενους μήνες και βοηθά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να εξασφαλίσουν όλο και περισσότεροι θέσεις εργασίας. Και

• Οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις και οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με αυτή την προϋπόθεση, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, γιατί στηρίζει πραγματικά τον πολίτη.

→ Επίσης, στηρίζει τους επιχειρηματίες με πολλές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, με μείωση του ΦΠΑ, με μείωση του φόρου, με αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, με μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Όλα αυτά είναι βήματα τα οποία βοηθούν τον πολίτη. Ωστόσο, ακούμε και εμείς τη φωνή του καθενός από εμάς που λέει ότι ναι, μεν υπάρχει βοήθεια, αλλά ακόμη υπάρχουν δυσκολίες. Πρέπει περαιτέρω βήματα να γίνουν για να πάρει ανάσα η οικονομία, για να μπορέσουμε να τραβήξουμε μπροστά.

Και έρχεται η Κυβέρνηση με τα μεγάλα βήματα και με τα σχέδια τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στο τραπέζι,

• τις στρατηγικές επενδύσεις,

• τις εμβληματικές επενδύσεις,

• το κορυφαίο σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σε μια σαν τη δική μου, που έτσι όπως εξελισσόταν και έφθινε και αγωνιούσε και μαράζωνε, όμως, τώρα έχει ελπίδα και θα ακουμπήσει και θα πατήσει για να κάνει το επόμενο βήμα.

Όλα αυτά είναι η μέριμνα της Κυβέρνησης, είναι η μέριμνα των Υπουργείων, είναι η αληθινή προσπάθεια που γίνεται για τον πολίτη.

Κλείνοντας θέλω να πω μόνον ότι

→ όταν εμμένεις σε κάποια θέματα όπως «να μην γίνουν μεγάλα έργα γιατί θα τα πάρει ένας μεγάλος επιχειρηματίας και θα κερδίσει», καταστρέφουμε και καταδικάζουμε δεκάδες πολίτες, δεκάδες επιχειρηματίες, εργαζόμενους που θα δουλέψουν σε αυτά τα έργα και θα συμμετέχουν στις επενδύσεις και θα έχουν δουλειά και θα φέρουν την ανάπτυξη στο τόπο μας.

→ Για όλα αυτά, η πρόταση μομφής πραγματικά δεν βασίζεται πουθενά. Θεωρώ ότι έδωσε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση, παρότι η δουλειά της ήταν και είναι, να δουλέψει για τον πολίτη, να αναφέρει και να παρουσιάσει το έργο της σε όλους τους τομείς, σε όλα τα Υπουργεία.

→ Νομίζω, η απάντηση στον πολίτη είναι ότι ναι, γνωρίζουμε ότι υπάρχει δύσκολη κατάσταση τώρα με την κακοκαιρία και γι’ αυτό διορθώνουμε όσα λάθη έγιναν, συμπληρώνουμε ό,τι άλλο απαιτείται, έτσι ώστε την επόμενη φορά να μην υπάρξουν ξανά δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά κοιτάζουμε τον άνθρωπο και το καλό του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

28/01/2022

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

In this article

Join the Conversation